Χαρίστε στους αγαπημένους σας, ένα δώρο που προσφέρει αμέτρητες επιλογές. Επιλέξτε online την attica e-gift card!
BALLY, COPERNI & MULBERRY  -20% σε επιλεγμένες τσάντες και αξεσουαρ | Εφαρμόστε το κουπόνι FASHIONPROMO στο checkout.

Ο ΗΛΙΟΣ
ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

Αστείρευτη πηγή ενέργειας και ζωής, ο ήλιος συνδέεται με την πιο ξέγνοιαστη και ευχάριστη εποχή του χρόνου, το καλοκαίρι. Χωρίς να παραβλέπουμε τα μοναδικά οφέλη της ηλιοφάνειας για την ευεξία του οργανισμού -όταν η παραμονή σε αυτήν είναι συντηρητική και ελεγχόμενη, χρειάζεται να τονίσουμε ότι ο ήλιος εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους μετά από άσκοπη και παρατεταμένη έκθεση. Η πιο συχνή επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα είναι το ερύθημα.
Ωστόσο, η υπερβολική και επί σειρά ετών έκθεση μπορεί να έχει σοβαρότερες επιπτώσεις για την υγεία, όπως π.χ., πρόωρη δερματική γήρανση ή ακόμη και καρκίνο του δέρματος. Ανάλογα με τον τύπο του δέρματος και σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες, ο χρόνος έκθεσης, μέσα στον οποίο η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει τα προαναφερθέντα σοβαρά προβλήματα, διαφέρει από άτομο σε άτομο.

ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ (UV)
H ακτινοβολία UVA διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα από τη UVB, ενώ η δράση της είναι συνεχής, σε όλη τη διάρκεια της μέρας και του χρόνου. Η ακτινοβολία UVA ευθύνεται για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας, ενώ η μακροχρόνια έκθεση σε αυτήν -ειδικά από την παιδική ηλικία – μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Η ακτινοβολία UVB είναι πιο έντονη τους καλοκαιρινούς μήνες και η έντασή της κορυφώνεται το μεσημέρι. Η ακτινοβολία UVB είναι υπεύθυνη για τα εγκαύματα και τις κοκκινίλες που προκαλούνται στην επιδερμίδα κατά την παραμονή στον ήλιο. Η χρόνια έκθεση σε αυτόν τον τύπο υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος.
Η ακτινοβολία UVC είναι η πλέον επικίνδυνη για τον άνθρωπο. Απορροφάται, όμως, από τα στρώματα του όζοντος και, έτσι, δε φτάνει στην επιφάνεια της γης.

ΟΡΑΤΟ ΦΩΣ (VL)
Το ορατό φως ορίζεται ως το μήκος κύματος που είναι ορατό στο ανθρώπινο μάτι. Με άλλα λόγια, το ορατό φως αποτελείται από όλα τα χρώματα που μπορεί να δει το ανθρώπινο μάτι. Συνδέεται με το οξειδωτικό στρες και την επίμονη υπερμελάγχρωση της επιδερμίδας.

ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ (IR)
Η υπέρυθρη ακτινοβολία είναι αόρατη στο ανθρώπινο μάτι, μπορεί να γίνει αντιληπτή ως αίσθηση θερμότητας στο δέρμα.

ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ
Το δέρμα αποτελεί ζωτικότατο όργανο του ανθρώπινου σώματος, μιας και είναι αυτό που προστατεύει όλα τα εσωτερικά όργανα από το εξωτερικό περιβάλλον. Η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος είναι η επιδερμίδα, κάτω από τη οποία βρίσκεται το χόριο, η εσωτερική δερματική στοιβάδα. Μια πολύ σημαντική λειτουργία της επιδερμίδας είναι ότι προστατεύει το σώμα από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας, μέσω της χρωστικής ουσίας μελανίνη, η οποία παράγεται από τα μελανοκύτταρα. Επίσης, το δέρμα συμμετέχει σε μια διαδικασία ιδιαίτερης σημασίας για την καλή υγεία του οργανισμού: το σχηματισμό της βιταμίνης D.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ UVA (Γήρανση)
Xρωματισμός της επιδερμίδας
Καταστροφή του DNA
Bαθιές ρυτίδες
Πανάδες & Ανομοιόμορφος χρωματικός τόνος
UVB (Έγκαυμα)
Έγκαυμα Καταστροφή του DNA
Αφυδάτωση
Φλεγμονή
Βαθιές ρυτίδες
ΟΡΑΤΟ ΦΩΣ Οξειδωτικό στρες
Πανάδες
Θαμπή επιδερμίδα
Ανομοιόμορφος χρωματικός τόνος ΥΠΕΡΥΘΡΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ
Θερμοπληξία
Οξειδωτικό στρες
Αποδόμηση του DNA
Καταστροφή κολλαγόνου

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΑΜΠΕΡΟ ΜΑΥΡΙΣΜΑ
Για τις πρώτες ημέρες
• Η έκθεση στον ήλιο τις πρώτες ημέρες δεν πρέπει να ξεπερνά τη μισή ώρα, αν θέλετε να αποφύγετε τα εγκαύματα. Το αργό μαύρισμα είναι καλύτερο, διαρκεί περισσότερο και είναι ασφαλέστερο.
• Αν έχετε πολύ ανοιχτή/ευαίσθητη επιδερμίδα, ο αρχικός χρόνος έκθεσης στον ήλιο πρέπει να είναι περίπου 15-30 λεπτά. Ο χρόνος αυτός μπορεί να αυξάνει κατά 10 λεπτά ανά δύο ημέρες συνεχούς έκθεσης.
• Αν έχετε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, συνήθως με φακίδες, που καίγεται σχεδόν πάντα από τον ήλιο και δε μαυρίζει ποτέ, οι ειδικοί συστήνουν να χρησιμοποιείτε τις πρώτες ημέρες έκθεσης στο ήλιο αντηλιακό με SPF50/SPF50+.
• Αν έχετε επιδερμίδα, που καίγεται περιστασιακά και μαυρίζει εύκολα, συνήθως καστανά μαλλιά και μάτια, χαρακτηριστικός μεσογειακός δερματικός τύπος, οι ειδικοί συστήνουν να χρησιμοποιείτε αρχικά αντιηλιακό με SPF 20-30.
• Αν έχετε σκουρόχρωμη επιδερμίδα, που δεν καίγεται ποτέ και μαυρίζει πολύ εύκολα, οι ειδικοί συστήνουν να χρησιμοποιείτε για τις πρώτες ημέρες έκθεσης στον ήλιο αντηλιακό με SPF 15-20.

Για όλο το καλοκαίρι
1. Η χρήση του αντηλιακού θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο, απλώνοντας άφθονη ποσότητα σε όλο το σώμα.
2. Αποφύγετε την παραμονή στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες (11:00-16:00). Η υπερβολική έκθεση, ακόμη και με αντηλιακό, είναι επικίνδυνη για την υγεία.
3. Η επιλογή του αντηλιακού και του δείκτη SPF θα πρέπει να γίνεται βάσει του τύπου της επιδερμίδας σας.
Για ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα επιλέξτε SPF 30 − 50.
Για μεσογειακή επιδερμίδα επιλέξτε SPF 10 − 25.
4. Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να εκτίθενται άμεσα στον ήλιο. Επίσης, θα πρέπει να προστατεύονται απαραίτητα με καπέλο, γυαλιά ηλίου και ένα ανοιχτόχρωμο δροσερό μπλουζάκι.
5. Επαναλάβετε συχνά, ειδικά μετά το κολύμπι και το σκούπισμα και την εφίδρωση.
Για το επιθυμητό μαύρισμα
1. Προετοιμαστείτε με μια απολέπιση προσώπου και σώματος. Η λεία επιδερμίδα είναι η βάση για ένα ομοιόμορφο μαύρισμα.
2. Απλώστε το αντηλιακό σε πρόσωπο και σώμα, τουλάχιστον 15′-30′ πριν την έκθεση σας στον ήλιο. Να θυμάστε ότι, ανάλογα με τον κάθε δερματότυπο, ενδείκνυται να ξεκινάτε με υψηλό δείκτη προστασίας και όσο το μαύρισμα εξελίσσεται να χρησιμοποιείτε αντηλιακά με χαμηλότερο δείκτη.
3. Απλώστε το αντηλιακό σας ομοιόμορφα. Μην παραμελείτε περιοχές όπως το εσωτερικό των γονάτων και τους καρπούς, το επάνω μέρος του πέλματος, τους ώμους και το μπούστο. Προσοχή χρειάζονται οι περιοχές του σώματος που παρουσιάζουν περισσότερη εφίδρωση : η ιδιαίτερη εφίδρωση στο σημείο αυτό ρευστοποιεί το αντηλιακό, μειώνοντας την αποτελεσματικότητά του.
4. Μη χρησιμοποιείτε μακιγιάζ στην παραλία. Το make-up εμποδίζει την εφίδρωση και μπορεί να προκαλέσει δυσχρωμίες ή την εμφάνιση εξανθημάτων.
5. Όταν επιστρέψετε στο σπίτι, κάντε ένα δροσερό ή χλιαρό μπάνιο. Καθαρίστε καλά το πρόσωπό σας με ένα γαλάκτωμα. Όσο απλώνετε την ενυδατική κρέμα στο σώμα, αφήστε να ενεργήσει στο πρόσωπό σας ένα πλούσιο στρώμα ενυδατικής μάσκας. Η ενυδάτωση προσώπου και σώματος είναι σημαντική τόσο για την καταπολέμηση της αφυδάτωσης και του σχηματισμού ρυτίδων όσο και για τη διατήρηση του μαυρίσματος.
6. Ο χυμός καρότου αποτελεί έναν πολύτιμο σύμμαχο που σας βοηθά να αποκτήσετε το μαύρισμα που ονειρεύεστε.

GOLDEN RULES
1. Μη χρησιμοποιείτε άρωμα ή κολόνια πριν και κατά τη διάρκεια της έκθεσής σας στον ήλιο, για την αποφυγή φωτοαλλεργιών και δυσχρωμιών του δέρματος.
2. Ενυδατωθείτε! Προτιμήστε το νερό και φροντίστε να πίνετε περίπου 2 λίτρα την ημέρα. Ο ιδρώτας και η έκθεση στον ήλιο οδηγούν στη μείωση της υγρασίας της επιδερμίδας, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή υγεία και τη νεανικότητά της.
3. Η επιδερμίδα έχει ανάγκη το νερό όσο το έχει και ο οργανισμός. Όμως, η έκθεση στον ήλιο μειώνει τα φυσικά επίπεδα υγρασίας. Γι΄αυτό, κάθε μέρα, και ιδιαίτερα μετά το τέλος της ηλιοθεραπείας και τους ντουζ, είναι καλό να εφαρμόζετε μια ενυδατική μάσκα στο πρόσωπο και ένα αντίστοιχο γαλάκτωμα στο σώμα. Έτσι, η επιδερμίδα σας διατηρεί την ελαστικότητα και την απαλότητά της.
4. Για να βοηθήσετε το δέρμα σας και να το διατηρήσετε λαμπερό και νεανικό, θυμηθείτε πως η κατανάλωση φρέσκων χυμών, ωμών φρούτων και λαχανικών βελτιώνει την ποιότητά του και του χαρίζει ζωντάνια και υγιή εμφάνιση.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (SPF);
Χωρίς τη χρήση αντηλιακού, η έκθεσή μας στον ήλιο είναι ασφαλής μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας κυμαίνεται από 5 έως 30 λεπτά.
O δείκτης προστασίας είναι ο πολλαπλασιαστικός παράγοντας του χρόνου φυσικής αυτοπροστασίας του δέρματος. Πολλαπλασιάζοντας το δείκτη προστασίας του αντηλιακού (SPF) με το προσωπικό μας χρόνο αντοχής στον ήλιο χωρίς προστασία, προκύπτει ο συνολικός χρόνος κατά τον οποίο μπορούμε να εκτεθούμε με ασφάλεια στον ήλιο.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝOYN TA «ΦΩΤΟΣΤΑΘΕΡA» ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ ΦΙΛΤΡΑ;

Τα αντηλιακά φίλτρα προστασίας μπορεί να αποδυναμωθούν από την ηλιακή ακτινοβολία, υποβαθμίζοντας τις προστατευτικές δυνατότητές τους και επιτρέποντας στις βλαβερές ακτίνες να διαπεράσουν την επιδερμίδα. Είναι συνεπώς πολύ σημαντικό τα φίλτρα να είναι φωτοσταθερά, ώστε να παρέχουν βέλτιστη προστασία.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΦΑΣΜΑ» ΤΩΝ ΗΛΙΑΚΩΝ ΑΚΤΙΝΩΝ ;
Προστασία από το μεγαλύτερο φάσμα των ηλιακών ακτίνων σημαίνει ότι ένα αντηλιακό προϊόν έχει την ικανότητα να προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες τόσο των UVB και UVA ακτίνων, όσο και του ορατού φωτός (VL) και της υπέρυθρης ακτινοβολίας (IRA).

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ»;
“Aνθεκτικά στο νερό” αντηλιακά χαρακτηρίζονται όσα μπορούν να διατηρήσουν την αναγραφόμενη τιμή SPF μετά από ορισμένο χρόνο μέσα στο νερό. Είναι σημαντικό το αντηλιακό να είναι ανθεκτικό στο νερό, μιας και το νερό προστατεύει μόνο από τη ζέστη και όχι από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ, ΥΨΗΛΗ, ΜΕΣΑΙΑ Ή ΧΑΜΗΛΗ» ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ;
Ένα αντηλιακό προϊόν μπορεί να αναγράφει, «πολύ υψηλή προστασία» εάν έχει SPF 50+. «Υψηλή προστασία» εάν έχει SPF μεταξύ 30 και 50. «Μεσαία προστασία» σημαίνει ότι το αντηλιακό έχει SPF από 15 έως 25 και «χαμηλή προστασία» σημαίνει ότι το SPF του προϊόντος είναι κάτω από 10.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ «ΦΩΤΟΓΗΡΑΝΣΗ»;
Το πέρασμα του χρόνου αφήνει τα σημάδια του στο δέρμα. Η κακή διατροφή, το άγχος, το κάπνισμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά και η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης, με αποτέλεσμα την εμφάνιση περισσότερων ρυτίδων και χρωματικών κηλίδων. Συγκεκριμένα, φωτογήρανση ονομάζεται η διαδικασία της γήρανσης, η οποία προκαλείται από την επίδραση που έχει ο ήλιος στο δέρμα.

ΑΝ ΦΟΡΑΩ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΘΑ ΜΕ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΝΑ ΜΑΥΡΙΣΩ;
Θα μαυρίσετε μόνο αν ο φωτότυπός σας το επιτρέπει. Αν ανήκετε στο φωτότυπο 1 ή 2 (πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα ή ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα), θα μαυρίσετε με πολύ αργούς ρυθμούς, καθώς η επιδερμίδα σας εκκρίνει μικρή ποσότητα μελανίνης. Αν δεν φοράτε αντηλιακό, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κοκκινίσετε, ακόμη και να καείτε, προκαλώντας ζημιά που θα φανεί μακροπρόθεσμα στην επιδερμίδα σας.

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΦΟΡΑΩ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΙΣΜΑΤΟΣ;
Εάν η επιδερμίδα σας έχει μαυρίσει ή έχετε φυσικά σκουρόχρωμη επιδερμίδα, αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να μένετε χωρίς προστασία. Η αυξημένη ποσότητα μελανίνης μπορεί να σας προστατεύσει από το έγκαυμα, αλλά όχι και από τις άλλες αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου, όπως η φωτογήρανση και ο καρκίνος του δέρματος.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ CARROTEN ΕΠΕΛΕΞΕ ΩΣ ΒΑΣΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟ ΚΑΡΟΤΟ;
Το καροτέλαιο είναι πλούσιο σε καροτενοειδή. Το πιο γνωστό είναι το β-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται στο δέρμα σε βιταμίνη Α. Το β-καροτένιο είναι μια προβιταμίνη που περιποιείται το δέρμα. Βοηθά και επιταχύνει το μαύρισμα συνεισφέροντας στην παραγωγή της μελανίνης. Τέλος, η προστατευτική του δράση αυξάνει την αντοχή της επιδερμίδας στις “επιθέσεις” της υπεριώδους ακτινοβολίας.