30 Απριλίου 2021
ΠΩΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ;
Μάθετε τι πρέπει να προσέχετε, όταν επιλέγετε το αντηλιακό σας.
Όταν το 1923 η Coco Chanel εθεάθη να κατεβαίνει από ένα yacht στις Κάννες με μπρονζέ επιδερμίδα (μαύρισμα που συνέβη… κατά λάθος κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τις πηγές της εποχής), δεν φανταζότανε ότι θα ξεκινούσε ένα (ακόμα) τεράστιο trend. Ούτε, βέβαια, πως αυτό το sexy ηλιοκαμένο χρώμα που έκανε τις γυναίκες να περνούν ατέλειωτες ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο, θα αποδεικνυόταν τελικά η μεγαλύτερη παγίδα για την ομορφιά και την υγεία της επιδερμίδας τους.
Στα χρόνια που ακολούθησαν, η επιστήμη της δερματολογίας έφτασε μπροστά σε μια σκληρή διαπίστωση: πως, όσο απολαυστικός και ζωοδότης είναι ο ήλιος, τόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει αν αφεθούμε στην αγκαλιά του χωρίς προσοχή. Η έκθεση στην UV και την υπέρυθρη ακτινοβολία, χωρίς την απαραίτητη προστασία, εκτός από τα άμεσα ορατά εγκαύματα που προκαλεί, φέρνει μαζί της και άλλες βλάβες που συσσωρεύονται και εξελίσσονται σιωπηλά μέσα στο χρόνο, καθώς έχει την ιδιότητα να διεισδύει στο δέρμα, προκαλώντας φθορές στα κύτταρα και το DNA. Αυτές οι φθορές, αργά ή γρήγορα θα φέρουν την επιδερμίδα αντιμέτωπη με έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς της, τη φωτογήρανση, ενώ σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις ενδέχεται να εκδηλωθεί καρκίνος του δέρματος, με πιο επικίνδυνη μορφή του το μελάνωμα. Όμως δεν είναι μόνο η ηλιακή ακτινοβολία που βομβαρδίζει την επιδερμίδα, είναι και η ακτινοβολία που προέρχεται από τις digital οθόνες, το λεγόμενο «μπλε φως» που φαίνεται ότι παίζει και αυτό το ρόλο του στη φωτογήρανση, καθώς έχει αποδειχτεί ότι καταστρέφει το κολλαγόνο και την ελαστίνη.
Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω δεν είναι, βέβαια, να μένουμε κλεισμένοι στο σπίτι με κλειστά τα παντζούρια αλλά να θωρακίσουμε την επιδερμίδα μας με τέτοιο τρόπο ώστε να απολαμβάνει τον ήλιο χωρίς να κινδυνεύει: αυτή ακριβώς είναι και η αποστολή των αντηλιακών. Στη σύνθεσή τους πρωταγωνιστούν φίλτρα προστασίας τα οποία μπλοκάρουν τη βλαπτική δράση των ακτινών UVA και UVB, ενώ πλέον, τα αντηλιακά νέας γενιάς είναι ενισχυμένα με καλλυντικά συστατικά που προσφέρουν και στοχευμένη φροντίδα, ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος (πχ αντιγήρανση, σύσφιγξη, δράση κατά των καφέ κηλίδων κλπ.). Οι συνθέσεις των αντηλιακών βασίζονται σε: α) χημικά φίλτρα, που προσφέρουν προστασία ευρέος φάσματος απορροφώντας την υπεριώδη ακτινοβολία, είναι φωτοσταθερά και γίνονται ένα με την επιδερμίδα, β) φυσικά φίλτρα, τα οποία αποτελούνται κυρίως από ορυκτά (οξείδιο του ψευδαργύρου, διοξείδιο τιτανίου), προσφέρουν προστασία αντανακλώντας την υπεριώδη ακτινοβολία και πλέον έχουν ευχάριστη υφή που δεν αφήνει λευκά κατάλοιπα ή γ) συνδυασμό χημικών και φυσικών φίλτρων, για μέγιστη προστασία από την ακτινοβολία UV και απολαυστική υφή που απορροφάται γρήγορα από την επιδερμίδα.
Για να είστε σίγουρη πως έχετε την καλύτερη δυνατή προστασία κάτω από τον ήλιο, θα πρέπει όταν επιλέγετε το αντηλιακό σας να προσέχετε ώστε στην ετικέτα του να αναγράφεται η ένδειξη “ευρύ φάσμα”, η οποία εξασφαλίζει πως η σύνθεσή του είναι σχεδιασμένη ώστε να σας προστατεύει από την UVA, την UVB και την υπέρυθρη ακτινοβολία, δεδομένου πως κάθε μία έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης στις βλάβες που δημιουργούνται στην επιδερμίδα κατά την έκθεση στον ήλιο. Και βέβαια, η αντηλιακή προστασία έχει να κάνει και με τον χρόνο παραμονής κάτω από τον ήλιο, πράγμα που εκφράζεται με το γνωστό σε όλους μας SPF: ο Δείκτης Αντηλιακής Προστασίας δηλώνει τον βαθμό προστασίας από την ακτινοβολία UVB, η οποία ευθύνεται για το ηλιακό έγκαυμα κυρίως. Το νούμερο που συνοδεύει το SPF δηλώνει πόσος χρόνος μεσολαβεί ώσπου η προστατευμένη από το αντηλιακό επιδερμίδα να υποστεί έγκαυμα, σε σύγκριση με τη μη προστατευμένη. Αν, για παράδειγμα, η επιδερμίδα χωρίς προστασία καίγεται σε 10 λεπτά κάτω από τον ήλιο, όταν προστατεύεται από ένα αντηλιακό με SPF20, θα αρχίσει να καίγεται 20 φορές αργότερα – αυτό, βέβαια, στη θεωρία, καθώς αυτό το νούμερο επηρεάζεται απόλυτα από τη σωστή εφαρμογή και ποσότητα του αντηλιακού που χρησιμοποιείτε. Επειδή όμως και η ακτινοβολία UVA μπαίνει στην εξίσωση της αντηλιακής προστασίας, δεδομένου ότι ευθύνεται για την φωτογήρανση (αλλά και για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος), πλέον όλο και περισσότερες εταιρείες καλλυντικών τη συμπεριλαμβάνουν στη σήμανση των αντηλιακών τους με την ένδειξη PPD (Persistent Pigment Darkening)
Στα εργαστήρια των μεγάλων εταιρειών καλλυντικών, ο ήλιος είναι πάντοτε ένα... «καυτό» θέμα, με τις συνθέσεις των αντηλιακών να βελτιώνονται συνεχώς ώστε να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή προστασία από όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας, με αντηλιακά φίλτρα νέας γενιάς. Όμως, όσο έξυπνο και αν είναι το αντηλιακό που χρησιμοποιείτε, ο βαθμός απόδοσής του εξαρτάται απολύτως από εσάς, δηλαδή από την επιλογή του κατάλληλου SPF για τον φωτότυπο της επιδερμίδας σας, τη σωστή εφαρμογή του σε πρόσωπο και σώμα καθώς και την συχνή ανανέωσή του. Και, τέλος, μην ξεχνάτε τη συμβουλή που οι ειδικοί τονίζουν με κάθε ευκαιρία: αντηλιακή προστασία χρειάζεται η επιδερμίδα μας όχι μόνο στην παραλία αλλά κάθε μέρα του χρόνου, χειμώνα-καλοκαίρι, με ήλιο ή συννεφιά, στους δρόμους της πόλης ή πίσω από το παράθυρο του γραφείου – αυτό είναι το μυστικό για να την προστατέψετε από τη φωτογήρανση.