Fragrances

Τι σημαίνουν οι ενδείξεις στα αρώματά σας;

news

Eau de Cologne, Eau de Toilette, Eau de Parfum, Parfum: τα εν λόγω αρωματικά χαρακτηριστικά ακούγονται πολύ όμορφα δίπλα από το όνομα του αρώματος που σας ενδιαφέρει, όμως τι σημαίνουν τελικά; Πόση σημασία έχουν στην τελική σας επιλογή και πόσο πρέπει να σας επηρεάζουν πριν αγοράσετε ένα άρωμα; Η ένδειξη που συνοδεύει το όνομα του αρώματος δεν εξυπηρετεί λόγους μάρκετινγκ – όπως αρκετοί πιστεύουν- αλλά λόγους χημείας!

Οι όροι Eau de Cologne, Eau de Toilette, Eau de Parfum, Parfum αφορούν την ποσότητα συγκέντρωσης των ελαίων μέσα σε ένα άρωμα και ουσιαστικά αποτελούν την πραγματικά τους ταυτότητα αφού υποδηλώνουν την ένταση και τη διάρκειά τους. Ο συνδυασμός των 3 στοιχείων, κορυφή, καρδιά και βάση, απελευθερώνονται μεν με την ίδια σειρά σε όλα τα αρώματα, όμως δε διαρκούν ούτε έχουν την ίδια ένταση σε όλα τα αρώματα, εξαιτίας του ότι η συγκέντρωση τους διαφέρει σε κάθε τύπο αρώματος. Ας τα δούμε ένα-ένα: 
 
Eau de Cologne ή EDC : Η γνωστή μας κολόνια αποτελεί την πιο ανάλαφρη εκδοχή της αρωματικής οικογένειας, αφού η περιλαμβάνει 2-5% αρωματικών ελαίων. Δε διακρίνεται για την έντασή της, αλλά για το κομψό αποτέλεσμα και τη φρεσκάδα με την οποία γεμίζει το χώρο όταν αυτός ή αυτή που τη φοράει εισέρχεται μέσα σε αυτόν. Απευθύνεται σε όσους δε θέλουν να αφήσουν έντονο το αποτύπωμα της παρουσίας τους, αλλά μερικές μόνο αρωματικές υποψίες. Μια κομψή επιλογή είναι η Bottega Veneta Pour Homme Essence EDC , συνώνυμο μια αρρενωπότητας που δε "φωνάζει", αλλά κάνει αίσθηση. 

Μια κατηγορία από μόνες τους είναι  οι Eau de Cologne της Acqua di Parma. Έχουν μεν τη φρεσκάδα και την αίσθηση καθαριότητας που βγάζουν οι Eau de Cologne, όμως η συγκέντρωσή τους είναι υψηλότερη από τις άλλες προτάσεις της κατηγορίας, ξεπερνώντας το 10%. Αυτόν τον καιρό έχουμε ερωτευτεί την Acqua di Parma Colonia Pura EDC. Φωτεινή, ζεστή, μεθυστική.

Eau de Toilette ή EDT: Είναι ίσως το πιο δημοφιλές στην κατηγορία των αρωμάτων με περιεκτικότητα 4-10% σε αρωματικά έλαια. Η δημοφιλία του έγκειται στο γεγονός ότι είναι το πιο ευκολοφόρετο και ευπροσάρμοστο από όλα τα υπόλοιπα, χωρίς να γίνεται βαρύ ή μη υποφερτό στους γύρω. Φοριέται όλες τις ώρες, είναι ευχάριστο και δροσερό και η διάρκειά του είναι αρκετή για να σας συνοδεύσει όλη μέρα. Είναι ιδανικό για όσους θέλουν φρεσκάδα και ευκολία από το άρωμά τους, δηλαδή για τους περισσότερους! Ένα νέο για την ελληνική αγορά, αλλά όχι και τόσο νέο για τον κόσμο της ομορφιάς, είναι το το Penhaligon’s Bluebell EDT που πέρα από πολύ ιδιαίτερη μυρωδιά, έχει και βασιλική ιστορία καθώς είναι το άρωμα που φορούσε η πριγκίπισσα Diana, αλλά και η δούκισσα του Cambridge, Kate Middleton στον γάμο της.
Eau de Parfum ή EDP: Με την περιεκτικότητα του σε αρωματικά έλαια να κυμαίνεται ανάμεσα σε 8-15%, η συγκεκριμένη κατηγορία αρωμάτων είναι γνωστή για την ένταση και τη διάρκειά της. Οι νότες του αρώματος αφήνουν τα ίχνη τους όχι μόνο στο χώρο, αλλά στα ρούχα, στα σεντόνια, όπου αγγίξει το αρωματισμένο ανθρώπινο δέρμα. Όσες γυναίκες – ή και άντρες- επιθυμούν να κάνουν την αρωματική τους επιλογή ιδιαίτερα αισθητή, τότε πρέπει σίγουρα να επιλέξουν ένα Eau de Parfum. Δε χρειάζεται μεγάλη ποσότητα, μερικές σταγόνες αρκούν για ένα τέλειο οσφρητικό αποτέλεσμα. Το Jean Paul Gaultier Scandal EDP είναι ένα θηλυκό, πουδρέ και sexy άρωμα που μας φτιάχνει τη διάθεση σε κάθε αποκάλυψη νότας του, από τη γαρδένια μέχρι το μέλι. Parfum: Το δυνατό και έντονο από τα αρώματα, το perfume, έχει συγκέντρωση 15-25% και με μια μόνο σταγόνα ο χώρος πλημμυρίζει με νότες. Δεν είναι τυχαίο που η τιμή του είναι πιο υψηλή από ένα αντίστοιχο Eau De Toilette, καθώς η καθαρότητα του είναι σπουδαία σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες. Είναι υπέροχη επιλογή για όσους επιθυμούν απόλυτη ένταση, αξιοθαύμαστη διάρκεια και απόλυτη σύνδεση της παρουσίας τους με μια μυρωδιά. Μια αγάπη μας που δεν τελειώνει έτσι απλά μέσα στο χρόνο είναι το  Giorgio Armani Si Le Parfum. Ο αισθησιασμός στην πιο έντονη και κομψή του εκδοχή.


Tips για διάρκεια και αναλλοίωτο αποτέλεσμα στο άρωμα:
• Τα μυστικά των γιαγιάδων μας αποδεικνύονται ακόμη σοφότερα με το πέρασμα των χρόνων. Η εφαρμογή του αρώματος στο εσωτερικό των καρπών ή πίσω από τα αυτιά «παγιδεύουν» το άρωμα και το βοηθούν να διαρκεί περισσότερο.
• Η γνωστή τακτική με το ψέκασμα στον αέρα και το πέρασμα μέσα από το σύννεφο του αρώματος έχει νόημα, ειδικά αν θέλετε να απλώσετε τη φρεσκάδα και όχι  να την  απομονώσετε τις νότες στους καρπούς ή στο λαιμό.
• Μην τρίβετε τους καρπούς σας μετά την εφαρμογή του αρώματος. Αυτή η συνήθεια αλλοιώνει τις νότες και δεν αφήνει το άρωμα να αποδώσει όπως πρέπει.
• Μη φοράτε το άρωμά σας – ειδικά αν είναι eau de parfum ή parfum- σε έντονη έκθεση στον ήλιο. Οι ηλιακές ακτίνες δεν το βοηθούν να διατηρήσει την ταυτότητά του.
• Φυλάξτε το άρωμα σε χώρο δροσερό και χωρίς ήλιο. Εκεί θα βρει τη γαλήνη του όσο σας περιμένει να το τιμήσετε με τα πρωινά ή βραδινά σας ψεκάσματα!

SHARE THIS