WHAT'S ON

URBAN MIRACLE

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ένα θαύμα αστικού σχεδιασμού από τον διάσημο αρχιτέκτονα Renzo Piano, αποτελεί ένα πολυλειτουργικό και περιβαλλοντικά βιώσιμο κέντρο παιδείας, τέχνης και αναψυχής, που αποτελείται από το Πάρκο...

news
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ένα θαύμα αστικού σχεδιασμού από τον διάσημο αρχιτέκτονα Renzo Piano, αποτελεί ένα πολυλειτουργικό και περιβαλλοντικά βιώσιμο κέντρο παιδείας, τέχνης και αναψυχής, που αποτελείται από το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, έκτασης 210.000 τ.μ., τις νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ). Είναι ένα έργο πνοής, μια δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο ελληνικό δημόσιο. Γνωρίστε το συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις και δείτε μια πράσινη οπτική της πολιτιστικής Αθήνας.

Με ενθουσιασμό θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στις εγκαταστάσεις του ΚΠΙΣΝ, γράφοντας μια νέα σελίδα στην ιστορία του λυρικού θεάτρου της χώρας μας.



Το κτίριο της ΕΛΣ -από τα πιο σύγχρονα παγκοσμίως- συνδυάζει την υψηλή αισθητική, την κορυφαία ακουστική, τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες και την ευελιξία στην εναλλαγή των σκηνικών με ένα εξίσου υψηλής αισθητικής καλλιτεχνικό ρεπερτόριο, αναβαθμίζοντας έτσι τη συνολική εμπειρία της Όπερας.



Με πάνω από 4.500 χειρόγραφους κώδικες από τον 9ο έως τον 19ο αιώνα και μεγάλο αριθμό σημαντικών ιστορικών εγγράφων και αρχείων, το νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος θα εκσυγχρονίσει ένα θεσμό που χρονολογείται από το 1832. Η δανειστική βιβλιοθήκη θα περιλαμβάνει ξεχωριστούς χώρους για ενήλικες, εφήβους και παιδιά, προσφέροντας κι ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων. Το φυσικό φως που διαχέεται σε όλο το κτίριο θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός ανοιχτού, φιλόξενου περιβάλλοντος για μάθηση. Για την πλήρη εικόνα όλου του project, οι οργανωμένες ξεναγήσεις στο ΚΠΙΣΝ ξεκινούν από την Αγορά και περιλαμβάνουν περιήγηση στο πρωτοποριακό κτίριο, την όπερα, τη βιβλιοθήκη και όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους μέσω ηλεκτρονικής κράτησης στην ιστοσελίδα του ΚΠΙΣΝ. 



Η διαδραστική πλευρά του ΚΠΙΣΝ όμως είναι ακόμα πιο πληθωρική.
Τα πρωινά κάποιων ημερών, το Ξέφωτο είναι ο χώρος όπου θα απολαύσετε mat pilates, 500 ασκήσεις της μεθόδου, κατάλληλες για άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, αρχάριων και προχωρημένων. Άλλες πάλι ημέρες, τα αγαπημένα παιδικά παιχνίδια (κουτσό, διελκυστίνδα, κρίκοι και τσουβαλοδρομίες) αναβιώνουν σε πιο μοντέρνες εκδοχές. 

Τα απογεύματα, οι επισκέπτες φορούν άνετα ρούχα, φέρνουν το στρώμα τους κι ετοιμάζονται για γιόγκα στο Πάρκο, με ήπιες πρακτικές κάθε φορά, που περιλαμβάνουν αναπνοές, asanas και χαλάρωση στο τέλος κάθε μαθήματος, ενώ κάποια πρωινά τα παιδιά παίρνουν μέρος σε ένα site-specific εργαστήριο σύγχρονου χορού, για να εξοικειωθούν με την κίνηση. Στο Στίβο, η εκμάθηση των αγωνισμάτων του στίβου γίνεται με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό τρόπο για τα παιδιά, ενώ καθηγητές φυσικής αγωγής με προπονητική εμπειρία βρίσκονται στους χώρους των υπαίθριων οργάνων, το πρωί και το απόγευμα, για να δώσουν συμβουλές και καλές πρακτικές στους ενήλικες για τη φυσική τους κατάσταση, σχεδιάζοντας παράλληλα κι ένα εξατομικευμένο προπονητικό πρόγραμμα.

Το Κανάλι του ΚΠΙΣΝ είναι το ιδανικό σημείο συνάντησης για την εκμάθηση σταθερής κωπηλασίας σε ευθεία πλεύση, βασισμένη στα προγράμματα της Ομοσπονδίας Κανόε-Καγιάκ, αλλά και για μια σειρά από διαδραστικές ιστιοπλοϊκές δράσεις με διαφορετικούς τύπους σκαφών, τόσο στο νερό, εντός του καναλιού, όσο και στη στεριά.



Ενδιαφέρον έχουν και οι εκδηλώσεις που ελκύουν καθημερινά το κοινό. Το Ασημένιο Κύπελλο, που σχεδίασε ο Michel Breal για τον πρώτο νικητή μαραθωνίου, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε στους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, το 1896, εκτίθεται σε μόνιμη βάση στο ΚΠΙΣΝ.
Στο Φάρο ήδη παρουσιάστηκαν 18 χάλκινα έργα του Καπράλου, που εκτίθενται πλάι σε 50 αριστουργήματα του Γιάννη Μόραλη, τα οποία προέρχονται κυρίως από τη μεγάλη δωρεά του στην Εθνική Πινακοθήκη και από ιδιωτικές συλλογές.

Tο ΚΠΙΣΝ είναι ο απόλυτος  χριστουγεννιάτικος προορισμός, προσφέροντας μια μεγάλη γκάμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων για παιδιά και ενήλικες. Προβολές χριστουγεννιάτικων ταινιών, one-man circus show, εργαστήρια χειροτεχνίας και συναυλίες είναι μερικές από τις εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα, που θα ολοκληρωθούν με τον Πρωτοχρονιάτικο Αγώνα Δρόμου, προτρέποντας τους επισκέπτες να καλωσορίσουν το 2017 γεμάτοι ζωντάνια, ενέργεια και ευεξία! 

Για τις ημερομηνίες των εκδηλώσεων και των δραστηριοτήτων, επισκεφτείτε το snfcc.org/events
SHARE THIS